De foarte multe ori auzim vorbindu-se de laptele matern drept cel mai bun aliment pentru bebeluși. Nu este doar o expresie, aleasă la întâmplare. Așa că mai bine detaliem!
Unicitatea laptelui de mamă
Laptele matern este specific speciei și este unic în compoziție. Imaginează-ți o poțiune magică. Ea include toate caloriile, apa, lipidele necesare dezvoltării creierului, glucidele care îl alimentează, aminoacizii care ajută la dezvoltarea mușchilor. Mai conține minerale pentru oase, vitamine și hormoni. Cam tot ce ai nevoie exact atunci când ai nevoie.
În primele 6 luni de viață asigură toate substanțele nutritive necesare. Rămâne, de asemenea, sursa nutritivă principală până la vârsta de cel puțin 1 an (conform Academiei Americane de Pediatrie).
Datorită balanței complexe de ingredienți, dar și a calităților sale biologice, nu poate fi reprodus și nici înlocuit cu alte preparate lactate.
Laptele matern este în continuă schimbare. El își modifică compoziția în funcție de timp (zile, luni, ani) și de nevoile copilului:
- Laptele de mamă trece prin trei faze: colostru, lapte de tranziție și lapte matur (despre care voi detalia mai jos :))
- Conține celule vii, factori imunoprotectivi, enzime care facilitează digestia și absorbția, acizi grași necesari dezvoltării creierului.
- Noaptea este mai gras și mai bogat în fier și săruri minerale. Când este cald are un conținut mai mare de apă.
- În timp, zincul scade treptat, cazeina crește, zerul descrește.
- La înțărcare potasiul, magneziul, lipidele, proteinele cresc, lactoza descrește sub 200 ml de lapte.
- La începutul suptului conține o cantitate mai mare de apă, iar spre finalul mesei este mai gras. De aceea se și spune că laptele de la început ține de sete, iar la final ține de foame.
- Își schimbă gustul și mirosul în funcție de dieta mamei pregătind bebelușul pentru diversificare și pentru obiceiurile alimentare ale întregii familii.
- Culoarea se poate schimba datorită alimentației mamei.
- Laptele femeii care naște prematur este mai bogat în proteine, NaCl și acizi grași și are mai puțină lactoză decât laptele de mamă matur pentru că bebelușul are nevoie în acest caz de un regim hiperproteic și hipercaloric pentru creștere.
- Fiecare femeie are laptele potrivit bebelușului ei.
- Specific speciei, laptele matern este hrana mereu la îndemână pe care o putem oferi copiilor noștri.
- Instalarea și menținerea secreției lactate depinde de implicarea intensă a mamei, dar și de alimentația frecventă a acesteia și contribuie la crearea unei relații unice „mamă-copil” necesară dezvoltării psihice armonioase.
Laptele matern conține:
- 1% proteine (cazeină, a-lactalbumină, lactoferină, IgA, IgC, serum albumină, etc.)
- 4% lipide
- 7% carbohidrați (lactoză în special)
- 0.2% minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu, vitamina C, magneziu, zinc, vitamina A etc.)
Tipuri de lapte matern
Colostrul
- Secretat încă din timpul sarcinii și 3-4 zile după naștere
- Secretat în cantitate mică, însă, perfect pentru stomăcelul bebelușului în primele zile de viață
- Volumul mic între 10 și 100 ml ce protejează funcția renală a bebelușului
- Consinstență cremoasă, de culoare gălbuie
- Hiperproteic, foarte bogat în anticorpi și factori imuni
- Conținut ridicat de NaCl, K, Zn, vitamina E, A, K
- Conținut scăzut în lipide, lactoză, apă, vitamine hidrosolubile
- Ajută la dezvoltarea florei bifidus în intestin, apără mucoasa digestivă de inflamații și împiedică absorbția substanțelor responsabile de alergie
- Are efect laxativ, curăță intestinul de reziduuri, ajută la eliminarea bilirubinei și scade riscul apariției icterului în primele zile
Laptele de tranziție
- Secretat între 4-5 și 10 zile
- Este laptele intermediar între colostru și laptele matur
- Apare datorită schimbării compoziției colostrului corelată cu creșterea nivelului de lactoză
Laptele matur
- Se produce din ziua 10 post-partum și are o concentrație mare de lactoză, lipide, apă (87,5%), vitamine grup B
- Spre deosebire de colostru, proteinele, mineralele și anticorpii scad (după 6 luni, în etapa diversificării nivelul de anticorpi crește la loc și rămâne ridicat până spre vârsta de 2 ani)
- Are compoziție variabilă în cursul alăptării: mai apos, mai bogat în proteine și lactoză la începutul suptului, cu valoare calorică mai mică; mai gras la sfârșitul suptului, cu valoare calorică ridicată ce dă senzația de sațietate. De aceea, trebuie încurajată golirea sânului de către copil!
Laptele matur de mamă are peste 250 de subtanțe identificate și multe altele încă neexaminate. Conține două tipuri majore de proteine – zer (80%) și cazeină (20%) care favorizează digestia.
Laptele matern este net superior laptului de vacă pentru că:
- Laptele matern conține o cantitate mare de taurină importantă în dezvoltarea creierului, a retinei și în reabsorbția lipidelor
- Lactoza asigură 40% din necesarul caloric al unui nou-născut
- Creșterea concentrației de lactoză atrage apa și influențează volumul laptelui
- Laptele matern favorizează dezvoltarea lactobacilului bifidus în intestin, blocând aderarea bacteriilor
- Are conținut scăzut de săruri minerale și nu supraîncarcă funcția renală
- Calciul, fierul și zincul sunt mult mai bine absorbite
- Cantitatea mică de fluor din laptele matern asigură buna dezvoltare a dentiției
- Conținut ridicat de vitamina A, C și E
Laptele matern este net superior formulei de lapte pentru că:
- Este hrana perfectă, pe care formulele de lapte încearcă (fără succes) să o imite
- Are compoziție variabilă adaptată în funcție de necesitățile copilului
- Conține celule vii, factori de creștere, enzime, factori imunologici, hormoni specifici
- Se digeră mult mai repede și are o putere ridicată de absorbție a substanțelor nutritive
- Rată mare de absorbție a fierului (>50%) față de 7% cât se absoarbe din formula de lapte
- Nu are dată de expirare și este la temperatura optimă
- Are o biodivesitate ridicată
- Salvează bugetul familiei :)
De asemenea, în laptele matern s-au mai descoperit și niște substanțe care s-ar comporta ca un stimulent al apetitului, însă ele reglează apetitul, astfel încât sugarul să nu mănânce foarte mult. Acesta poate fi un motiv pentru care sugarii hrăniți cu lapte formula au un aport caloric mai mare decât sugarii alăptați.
De asemenea, în laptele matern s-au mai descoperit și niște substanțe care s-ar comporta ca un stimulent al apetitului, însă ele reglează apetitul, astfel încât sugarul să nu mănânce foarte mult. Acesta poate fi un motiv pentru care sugarii hrăniți cu lapte formula au un aport caloric mai mare decât sugarii alăptați.
Deși la îndemână, alăptarea poate avea un traseu plin de obstacole. Nu te descuraja de angorjarea sânilor! Nu te gândi că nu ai lapte sau nu ai lapte suficient! Importante sunt alte aspecte. Alăptarea în primele 3 zile de la naștere și cele mai bune poziții de alăptare.
De asemenea, trebuie să știi că poți apela cu încredere la ajutorul unui consultant în lactație certificat IBCLC care este pregătit să-ți ofere toate cunoștințele lui pentru ca bebelușul tău să primească cel mai bun lapte – laptele matern! Lista completă a consultanților în lactație, certificați internațional IBCLC din București și din țară.
Surse:
The Woman Art of Breastfeeding – 8th edition, by Diane Wiessinger, Dana West and Teresa Pitman
Core curriculum for lactation consultant practice – third edition, edited by Rebecca Mannel, Patricia J. Martens, Marsha Walker
http://www.descopera.ro/
Sursă foto: http://www.eatright.org