Legea fundamentală după care funcționează alăptarea este una economică: CERERE și OFERTĂ. Angorjarea apare atunci când sânii proaspetei mame devin dureroși din cauza acumulării de lapte. Aceasta se întâmplă atunci când sânul produce mai mult lapte decât suge bebelușul.
Angorjarea se poate instala atunci când:
- Ești la începutul alăptării, în primele zile de la naștere
- Atașarea copilului la sân nu este una corectă, transferul de lapte de la tine la el fiind ineficient
- Oricând în perioada alăptării dacă nu menții constant programul de alăptare
- Bebelușul începe să sugă mai puțin decât în mod obișnuit – fie când începe diversificarea, fie când are un apetit redus, fie când refuză sânul pe parcursul alăptării sau atunci când te pregătești să înțarci
- Oprești brusc alăptarea
Încă din timpul sarcinii și până în ziua 3 post-partum sânii produc colostru – acel lapte concentrat, în cantitate redusă dar extrem bogat în anticorpi de care bebelușul are nevoie imediat ce se naște. Află care este cantitatea necesară acestuia în primele zile. Între zilele 3-5 post-partum, sânii tăi încep să producă laptele de tranziție. El este produs într-o cantitate mai mare decât colostrul, moment în care pot apărea frecvent stări de angorjare a sânilor.
În această perioadă, de acomodare, este firesc să simți că sânii își măresc volumul pentru că laptele matern este pe cale să iasă. În câteva zile, situația se va rezolva (atâta timp cât vei fi perseverentă în a atașa copilul la sân), iar corpul se va adapta la necesitatea bebelușului. Lactația funcționează pe principiul “cerere și ofertă”.
Simptomele angorjării
- Sânii pot să se întărească, își măresc volumul, devin tari, dureroși, roșii, fierbinți.
- Aplatizarea mameloanelor și dificultatea atașării beblușului la sân. Imaginează-ți că sânul este un balon umflat tare cu aer pe care bebelușul trebuie să-l prindă cu gurița. Îi va fi aproape imposibil.
- Stare febrilă – aproximativ 38°C.
- Apariția unor noduli limfatici în zona axilei.
Angorjarea poate apărea:
- La nivelul areolei sau la tot sânul
- La un singur sân sau la ambii
Este important ca la primele semne de angorjare (fie că ești la începutul alăptării, fie oricând pe parcursul ei) să apelezi la un consultant în alăptare, certificat internațional IBCLC. Iată lista completă a consultanților din București și din țară.
Când se agravează
Dacă angorjarea devine tot mai intensă, bebelușul nu va primi suficient lapte. Astfel, sânii nu vor fi goliți suficient, vor apărea ragadele (crăpături la nivelul mameloanelor), iar în final lactația se va reduce simțitor existând riscul de a o pierde.
De asemenea, crește riscul blocării unor canale, blocaje care pot duce la mastită și, în final, la abces. Deși poate fi greu de crezut, chiar și în aceste situații, alăptarea poate continua. Cu voință și susținere, poți depăși orice obstacol. Trebuie doar să îți dorești și să acționezi la timp!
Cum previn angorjarea
Cea mai bună metodă de a preveni angorjarea este atașarea bebelușului la sân ori de câte ori este nevoie. Nelăsând timp laptelui să se acumuleze, vei reduce orice risc care poate apărea.
În primele săpămâni, bebelușul poate suge și de 8-10 ori în 24 de ore. Oricât de obosită ai fi, acest program îți va fi benefic căci lactația se va instala cu ușurință, iar alăptarea va deveni o plăcere.
Asigură-te că bebelușul este atașat corect la sân astfel încât să poată suge cu ușurință și eficient.
Fiecare cuplu mamă-copil e diferit. Un copil se poate sătura dintr-un singur sân, altul poate să aibă nevoie să sugă la ambii sâni la aceeași masă. Momentul în care e indicat să-l muți va fi atunci când bebelușul a avut deja 3 reprize de înghițit activ. De asemenea, atunci când voit încetinește ritmul de supt sau se oprește, ori nu îl mai auzi înghițind. Începe următoarea sesiune de alăptare cu sânul cu care ai încheiat anterior.
Experimentează pozițiile corecte de alăptare și folosește-le în funcție de propriile voastre nevoi.
Este important ca bebelușul să aibă un supt activ. Dacă adoarme la sân pentru că efortul lui este destul de mare, stimulează-l. Fii cu ochii pe el și asigură-te că suge. Dacă înghite, atunci înseamnă că mănâncă!
Evită să-i dai biberon sau suzetă cel puțin în prima lună de viață, mai ales dacă nu există o recomandare medicală în acest sens. Mușchii folosiți pentru a suge dintr-o tetină sunt diferiți de cei folosiți pentru a suge la sân. Odată ce a învățat cât de repede curge laptele din biberon, sunt șanse mari să refuze sânul.
Dacă medicul sau consultantul în alăptare îți recomandă să folosești un biberon, alege totuși laptele matern muls în detrimentul formulei.
De asemenea, dacă sari peste o sesiune de alăptare, folosește o pompă de sân eficientă pentru a scoate laptele și depozitează-l corespunzător pentru momentele în care nu vei fi acasă. Organismul funcționează precum un ceas, de aceea este benefic să nu treacă peste nicio alăptare. El va știi că bebelușul are nevoie de lapte și va produce conform “planului” stabilit inițial.
Cum tratez angorjarea
- Înainte de alăptare
– Compresă caldă sau duș cald aplicate pe sânul angorjat cu rolul de a decongestiona canalele.
– Masează ușor sânii dinspre piept spre mamelon folosind mișcări circulare până când simți sânul mai moale. În timpul masajului poți vedea laptele ieșind din sâni. Este un semn foarte bun și te rugăm să continui.
– În cazul în care nu simți îmbunătățiri ale situației în primele 12 ore, este imperios necesar să contactezi un consultant în lactație certificat IBCLC. - În timpul alăptării
– Continuă să faci compresii asupra sânului astfel încât bebelușul să extragă cât mai eficient laptele din sân.
– Alternează diversele poziții de alăptare pentru a dezangorja cât mai mult anumite zone ale sânului (vezi axilă).
Din fericire, acționând la timp, în maxim 48 de ore poate dispărea complet. Altfel, poate dura și până la 10 zile, în cazul în care nu se agravează mai mult.
Dar odată ce ai scăpat, iar lactația s-a instalat fără probleme, te vei bucura alături de bebelușul tău de cea mai frumoasă experință.
Și nu uita: laptele matern este cel mai bun și mai complex aliment, mereu la îndemână și la temperatura optimă! :)
Surse:
http://www.webmd.com/parenting/baby/tc/breast-engorgement-overview#1
http://kellymom.com/bf/concerns/mother/engorgement/
https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/common-concerns%E2%80%93mum/engorgement
http://www.babycenter.com/0_engorged-breasts_231.bc
Sursă foto:
https://divinejourney.org/services/relief-of-swelling-breast-engorgement/
Leave A Comment