Perioadele de sarcină și alăptare sunt foarte intense din punct de vedere emoțional. Acestea sunt caracterizate de vulnerabilitate, schimbări bruște de dispoziție și dezvoltarea instinctelor materne.
Din fericire, corpul nostru dispune de o gamă largă de mijloace de creștere a nivelului de bună dispoziție și sănătate. O alimentație diversificată, râsul, exercițiile fizice ușoare, atingerile, meditația/rugăciunea, masajul, ajută la descărcarea tensiunii. În plus, se elimină hormonii de stres, împiedicând transmiterea acestora la copil prin placentă sau lapte matern.
De ce plângem în sarcină și alăptare?
Dr. William Frey, biochimist la Centrul Medical St. Paul-Ramsey din Minessota, a studiat compoziția chimică a lacrimilor umane. Astfel, a descoperit că plânsul din motive emoționale duce la înlăturarea unor reziduuri și substanțe toxice din corp acumulate ca rezultat al stresului.
Substanțele identificate în lacrimile umane sunt hormonul ACTH, cathecolaminele și manganul, elemente care au efecte toxice asupra sistemului nervos dacă se acumulează în cantitate prea mare în organism. Concluzia dr. Frey este că “reprimând lacrimile, ne sporim vulnerabilitatea în ceea ce privește diferitele probleme fizice și psihologice”.
În studiile lui asupra plânsului la adulți, a constatat că aceștia se simt mai bine după un plâns zdravăn. (“Lacrimi si crize de furie” – Aletha Solter).
Prolactina, un hormon care joacă un rol important în reglarea sarcinii și a lactației, acționează direct asupra glandelor lacrimale și reglării plânsului. Cu cât cantitatea de prolactină din corp este mai mare, cu atât este mai accentuată tendința de a plânge. În timpul sarcinii, multe femei constată că sunt mai înclinate să plângă decât de obicei. Aceasta este o cale prin care natura menține corpul mamei la adăpost de tensiuni și de toxine pentru dezvoltarea fătului. La fel, plânsul frecvent, atât de des întâlnit în perioada postnatală, reprezintă o cale naturală de a curăța de toxine laptele matern.
Prin participarea la cursurile de educație prenatală, tu și partenerul puteți să reduceți temerile legate de travaliu și naștere și să descoperiți soluții pentru a face față provocărilor sarcinii.
Leave A Comment